brandbeveiliging.com

Uw winkelwagen
Uw mandje is momenteel leeg.

   

U bent nu hier: Home Infotheek Faq's Wat is brand?
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
Voor een verbranding zijn drie hoofdfactoren nodig:
 • Brandstof
 • Zuurstof
 • Temperatuur
 •  

  Samen vormen zij de branddriehoek.

   

  Branddriehoek
  Brandvijfhoek

  Bij een verbranding spelen ook nevenfactoren een rol. Deze nevenfactoren kunnen bij negatieve beïnvloeding ook een blussing tot gevolg hebben. Ook die factoren passen in een model, de brandvijfhoek.

  De brandvijfhoek is een uitbreiding op de branddriehoek,en word tegenwoordig vaker gebruikt.

  Zuurstof en brandstof komen hierin terug. Temperatuur is vervangen door energie. Nieuw in deze afbeelding zijn de factoren mengverhouding en katalysator.

  Mengverhouding heeft een grote invloed op het verbrandingsproces. Als de verhouding brandstof – zuurstof optimaal is, geeft de verbranding de meeste energie (en de minste vervuiling).

  Met katalysator verwoorden we de kettingreactie in het verbrandingsproces. De verbranding zal de temperatuur laten stijgen zodat deze boven de zelfontbrandingstemperatuur komt. Met een hogere temperatuur vind er pyrolyse (ontgassing van stoffen onder hoge temperatuur) plaats, waardoor er een toevoer van brandstof gewaarborgd blijft.

  De eigenlijke definitie van katalysator is: een stof die een chemisch proces bespoedigt of vertraagt zonder zelf te veranderen.

  Een voorbeeld van een katalysator die het verbrandingsproces negatief beïnvloed, is bijvoorbeeld de poeder in een brandblusser.