brandbeveiliging.com

Uw winkelwagen
Uw mandje is momenteel leeg.

   

U bent nu hier: Home Wet en regelgeving ARBO/EHBO
Decrease font size  Default font size  Increase font size 
EHBO

Verplichting werkgevers bij eerste hulp

De Arbowet verplicht werkgevers te zorgen voor voldoende doelmatige hulpmiddelen bij eerste hulp. Maar al jaren bestaat hierover verwarring. Sinds 1994 bestaat bijvoorbeeld geen indeling meer in de verbanddozen A en B.


Duidelijkheid

Het Oranje Kruis, als toezichthouder op de EHBO-hulpverlening, heeft nu eindelijk duidelijkheid gebracht met richtlijnen. Hieruit is de nieuwe, op de werksituatie toegesneden Bedrijfsverbanddoos BHV ontstaan.

De richtlijnen omvatten dat de Bedrijfsverbanddoos BHV gebaseerd is op zogenaamde “werkunits” met een duidelijk afgebakend risicoprofiel (bijvoorbeeld kantoor en werkplaats = twee units). Vereist is dat de verbanddoos duidelijk zichtbaar in een wandklem aan de muur bevestigd dient te worden en binnen handbereik (binnen 30 seconden beschikbaar!) moet zijn.


Vier typen BHV verbanddozen

De samenstelling is gebaseerd op een minimum inhoud, naar gelang de bedrijfssituatie en aan te vullen met meerdere en/of andere producten. Er zijn vier nieuwe bedrijfsverbanddozen met de Oranje Kruis goedkeuring , startend met de “Basis BHV”, de “BHV HACCP” (horeca), het type “BHV Industrie” en “BHV Chemische Stoffen”.

Ook is het mogelijk, dat u uw huidige verbandtrommel voorziet van een nieuwe inhoud geheel volgens de nieuwe richtlijnen.


Tevens schrijft de Arbowet voor dat de Bedrijfsverbanddoos BHV regelmatig dient te worden gecontroleerd. De frequentie van die regelmaat is afhankelijk van de risicofactoren van een bedrijf. Als advies geldt een periodieke controle op manco’s en op de inhoud. De jaarlijkse controle van de brandblusmiddelen kan vanzelfsprekend gecombineerd worden met de aanwezige Bedrijfsverbanddozen BHV.