brandbeveiliging.com

Uw winkelwagen
Uw mandje is momenteel leeg.

   

U bent nu hier: Home Infotheek Faq's Brandklasse
Decrease font size  Default font size  Increase font size 

Onder een brandklasse verstaat men een groep van gelijksoortige branden, geordend naar de aard van de brandende stoffen.

Dit is van belang bij bestrijding van branden met een brandblusser. De brandklasse wordt dan ook met een pictogram(men) en letter(s) op de brandblusser weergegeven.

De verschillende brandklassen die u op een blusser kunt tegenkomen zijn:

  • klasse_a Klasse A geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van vaste stoffen, zoals hout, papier, textiel enz.

 

  • klasse_b Klasse B geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van vloeistoffen en vloeibaar wordende stoffen, zoals olie, benzine,kunststoffen vetten enz.

 

  • klasse_c Klasse C geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van gassen, zoals butaan, propaan en aardgas. (Let wel op bij het blussen van gassen dat u de gastoevoer kunt afsluiten, anders krijgt u een gaswolk die kan exploderen, en dus de situatie door te blussen juist nog gevaarlijker maakt)

 

  • klasse_d Klasse D geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van brandbare metalen, zoals magnesium, aluminium, natrium, kalium, zirkonium, lithium enz.

 

  • E Klasse E gaf aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van elektriciteitsbranden. Klasse E is geen officiële klasse en zult u op de nieuwere apparaten niet meer tegen komen. Brandklasse E betekende dat de blusser elektriciteitsbranden kon blussen. In Nederland is de brandklasse E vervallen omdat elektriciteit wel een oorzaak van brand kan zijn maar zelf niet brand. Door kortsluiting gaat bijvoorbeeld een meterkast branden,deze is gemaakt van kunststof dus een klasse B brand.

 

  • klasse-f Klasse F geeft aan dat het blusmiddel geschikt is voor het blussen van zeer hete oliën en vetten, waarvan de hoeveelheid meer bedraagt dan 5 liter, men moet dan denken aan bijvoorbeeld grote frituurovens.